Hari Terakhir di Rumah ini

Setelah lebih 15 tahun aku tinggal di rumah ini bersama arwah wan sejak arwah atuk meninggal pada tahun 2002, tibalah hari terakhir aku di sini. Banyaknya memori yang telah aku dan arwah wan create bersama di sini. Susah, senang, tangis, tawa, suka, duka kami bersama. 

Aku sedar aku bukanlah cucu terbaik di dunia. Aku juga tak dapat lari dari melakukan kesilapan. Tapi sejujurnya, aku sangat sayangkan arwah wan, yang amat sangat. Sangat. Pada aku, dialah dunia ku. 

Walaupun aku masih belum berpasangan, dan kebanyakan masanya aku luangkan bersama arwah wan, aku gembira. Kerana pada fikiranku, aku telah terima bahawa hidup aku ni tak semestinya untuk diri aku sahaja. Mungkin aku hadir dalam dunia ini untuk layan wan, senang dan gembirakan dia (walaupun tak seberapa).

p/s: Allah sahaja yang tahu betapa lonely nya Najwa sekarang. Najwa rindu kasih sayang dan perhatian wan… sekarang ni, sejak wan pergi, tak ada siapa yang ambil berat terhadap Najwa lagi wan… al-Fatihah untuk wan ku sayang…

One Difficult Week

Thanks to some “kind” souls, I’ve been put in a very difficult situation especially for this one week period. I will never ever forget this moment. Allah saja yang tahu perasaan sedih dan tekanan yang terpaksa saya lalui ini. Dugaan Allah…

Just a reminder for myself, and maybe to anyone too, please lah jangan aniaya kaum keluarga sendiri hanya kerana nak diikutkan perasaan benci, atau diikutkan hati kita yang tak berapa nak bersih ni. Dan perlu diingat, kamu juga ada anak cucu… jadi apa yang kamu buat pada orang lain hari ni, tak mustahil akan tuhan balas pada mereka suatu hari nanti. 

Ingatlah, Allah tidak tidur. Dia maha melihat dan maha mengetahui.

Picking up the piecesĀ 

Tentu wan sedih kalau tahu apa yang aku lalui. How they are treating me right now. So much of “family” sangat. They are doing what they have always been doing – assume and judge me – and treat me like I am the worst person ever.

I have to go through this on my own, by myself, all alone. I wonder don’t they have rasa belas kasihan in their heart at all? Trying to kick me out of this house. At least give me more time. I need to save up too before I can start moving to a new place. 

I am recovering very slow on this lost. It’s not easy ok? And just when I just rasa macam boleh berpijak sedikit, trying to pick up the pieces, slowly crawling back into life, mereka dengan senang hatinya try to throw stones back, making it harder for me.

p/s: Other than berusaha untuk terus kuat, I can only berdoa moga Allah permudahkan perjalan ini. Al-Fatihah untuk wan dan atuk. Moga kita akan berjumpa lagi suatu hari nanti di sana. InsyaAllah.