Ramadhan pertama tanpa Wan

Memang sangat lah sayu. Tak tergambar dan terucap dek kata-kata betapa sedihnya hati ini. Sejak kecil saya tak pernah duduk jauh dari wan, kecuali waktu matriks dan uni – itu pun bukan jauh, shah alam dan serdang aje. Even masa dah kerja pun, saya jarang-jarang buka puasa di luar sebab tak sampai hati bila kenangkan wan saya buka puasa berdua je dengan maid yang jaga dia, rasa kesian.

Siapa yang tak duduk dengan orang tua memang takkan faham apa yang saya cakap ni. Seriously. Saya selalu tengok wan saya nangis sorang-sorang. Bila ditanya kenapa, “tak ada apa” jawapan dia yang biasa. Kadang-kadang ada juga sebab dia rindu arwah atuk, kadang-kadang katanya sebab terperap je kat rumah. Sayu je saya tengok wan selalu. Kesian sangat kat dia. Saya bila hari kerja, memang balik lewat. That’s why weekend memang lah wajib bawa dia keluar. Hiburkan hati dia. Walaupun kadang-kadang tapau rojak makan dalam kereta pun dah cukup buat dia happy.

Itu yang bila bulan puasa, saya cuba sedaya upaya balik awal, nak senangkan hati dia. Then, once in a while bawa dia jalan-jalan di bazaar ramadhan. Wan ni kalau kita ajak sekali, memang tak nak. Jadi kalau korang ajak parents or orang tua keluar, and they say no mula-mula, jangan pula terus, “ok lah kalau macam tu”. Seriously, diorang perlu diajak a few times, tunjukkan bersungguh nak ajak tu. And ugut or paksa if you must haha. Mereka ni bila dah tua, rasa insecure. Kadang kala mereka rasa kita ajak-ajak ayam aje and mereka tak nak susahkan kita.

Sekarang ni, tinggal saya seorang diri. Boleh dikatakan macam sebatang kara juga lah. Semua saya lalui seorang diri sekarang. Sedih sangat, nak-nak time puasa ni. Saya rindu sangat bila wan masakkan makanan-makanan kegemaran saya, perhatian wan yang memang tak berbelah bagi pada saya, bebelan wan suruh saya mengaji dan beribadat lebih, saya pun rindu nak melayan wan pergi shopping weekly mahupun untuk persiapan raya… Ya Allah, seriously sangat rindu pada wan (Ya, saya tak pernah lupa doakan dia setiap waktu, alhamdulillah).

Ni tak masuk lagi bab raya, pastilah lagi sedih… saya doa sangat Allah beri saya kekuatan untuk lalui dugaan ni…

Categories: Rant

 

 

Please Leave a Reply

If you don't have anything nice to say, pretty please don't go on and ruin my day. I'd appreciate your kindness very much. Thank you :)