Day 7 Challenge: Sekarang Sedang Buat Apa?

So today’s topic is “what am I currently doing”, which I assume while doing this entry, hehe. Current sprint task dah complete. Untuk sprint depan punya task pun development dah siap, hehe. Tapi ada isolated issue QE terjumpa masa testing satu functionality ni. Memang stress sikit bila part kena debug tu, but actually nasib baik mereka jumpa the issue now before reported by customer.

So sambil-sambil nak reproduce the issue, sambil tunggu file being generated + background task, maka ter-lagha lah saya seketika di sini. Maybe saya kurang semangat sikit sebab functionality issue ni dalam top 3 topic yang paling saya tak suka, hikhik.

#jdtblogger #31dayschallengebyjdtblogger

Day 6 Challenge: Gambar Bermake-up @ Tanpa Make-up

Saya ni jenis yang sangat tak berapa gemar ber-make-up (sebenarnya lebih kepada tak pandai pun make-up haha). Kalau pergi kerja atau outing pun, very the light, simple and sikit aje make-up yang saya pakai = foundation, compact, lipstick & kadang-kadang eye shadow. Kalau takat keluar kedai, just pakai lip balm yang ber-color aje.

Muka sebelah kiri ni memang no make-up langsung (adeh lah), tapi demi menyahut cabaran challenge, terpaksalah ku tayang jua. Dan yang sebelah kanan tu ber-make-up, tapi make-up natural je. Belum pernah lagi muka saya ni di-make-up secara besar-besaran :P

#jdtblogger #31dayschallengebyjdtblogger

Day 5 Challenge: 6 Perkataan Menggambarkan Diri

So today’s challenge is to describe yourself in 6 different words. Each of us are full of colors and personality. So, saya nak share 6 perkataan yang describe diri saya the most :)

Passionate
Saya ni jenis yang passionate terhadap satu-satu benda yang disukai. Kalau suka or minat tu, memang boleh jadi tahap melampau. Contohnya, saya suka sangat buat coding ni. Walaupun dah pukul 3 pagi, dah stress dan mengantuk tahap dewa tak dapat solve kan certain logic or coding, saya sanggup terus buat dan cuba selagi termampu. Banyak kali saya ditegur oleh colleagues – mereka tak mahu saya terlalu stress, walhal masih ada masa, atau boleh di bawa ke next sprint work item tu. Tapi the thing is, pada saya, it is not only tentang dateline, tapi honestly saya enjoy dan seronok buat coding walaupun dah pukul 3-4 pagi. Apatah lagi bila di saat-saat tu dapat solve dan siapkan. Pehhh… nikmatnya tak dapat digambarkan, haha.

Saya juga rasa passionate ni boleh di-relate-kan dengan hardworking juga. Sebab bila kita dah ada passion terhadap sesuatu, kita akan work hard untuk complete atau buat satu-satu benda tu. Saya ni jenis tak pandai “ambil corner” or membodek untuk dapatkan sesuatu. Dari kecil sampai lah sekarang, saya tetap percaya dengan kuasa hardworking tu. Kalau kita berusaha dan terus berusaha (of course pastikan ia diselitkan dengan doa pada-Nya), insyaAllah, kita pasti akan berjaya juga. Cewah.

Passionate saya pun boleh di-channel-kan kat part fangirling. Tapi saya bukanlah jenis super extreme atau fanatik sampai tak boleh bezakan baik buruk. Contohnya, saya sanggup pergi ke negara lain semata-mata nak tengok konsert group/singer yang saya minati, SEORANG DIRI. Tapi passionate yang ni saya dah beransur-ansur cuba kurangkan atas faktor usia, hahahaha.


OCD
Ni kira satu perkataan tak ye? Hehehe. OCD for me here is more like “neat freaks”. Obession terhadap neatness – kalau boleh nak semua teratur dan tersusun elok. Pada pendapat saya, saya ni masih di tahap OK lagi. Tidaklah tahap dewa punya OCD ye. Ada je moment-moment bilik or barang berterabur. Tapi most of the time, sebab mata akan jadi sakit dan kepala jadi serabut tengok keberkecahan itu, maka aktiviti mengemas dan menyusun secara kecil-kecilan akan berlaku. Saya cuma buat apa yang saya mampu, tanpa memudaratkan diri pun hehehehe.

Read more…

Day 3 Challenge: Gambar Dengan Kawan

Rasa susah nak decide, gambar dengan kawan yang mana nak digunakan untuk this post. Takkan lah nak letak gambar dengan semua kawan-kawan yang pernah dikenali seumur hidup kan? Mahunye berjela sampai boleh buat novel bersiri.

Ada juga rasa nak letak gambar latest dengan kawan-kawan office, but lebih terpanggil nak letak gambar saya dengan one of my best friend, Atiqah nama diberi, aiceh.

Atiqah, or biasa dipanggil as Iqa ni kawan yang saya kenali semenjak tadika lagi tau. Kitorg sama-sama attend Tadika Islam, SRK Convent Muar, SM Convent Muar & Sekolah Agama Parit Kadhi. Semasa umur saya 15 tahun, saya terpaksa berpindah ke Kuala Lumpur bersama dengan arwah atuk dan wan saya. So, kitorang terpisah sejak tu.

But dalam ramai-ramai kawan, dengan dia lah antara yang paling saya kerap berjumpa dan keep in touch no matter what. Even bila saya sekali-sekala balik ke Muar, dia lah orang yang paling kerap saya jumpa. Tak jumpa orang lain pun tak berapa kisah sangat hehe. Even sekarang ni pun, dia lah satu-satunya kawan sekolah yang saya masih rapat dan paling kerap keep in touch, berbanding yang lain.

Masa sekolah dulu, kami ni geng lepak mingguan ke “Wetex Parade” yang tegar = beli kaset kat Music Valley + majalah smash hits, galaxy, komik, stationaries kat Popular, hehe. Bila difikirkan semula sekarang ni, macam manalah saya boleh afford menyimpan duit belanja harian untuk beli semua benda tu kerap, especially part kaset tu. Saya ni bukannya ada dapat elaun pun. Saya cuma dapat duit belanja harian aje = RM1 untuk sekolah kebangsaan + RM1 untuk sekolah agama. Kalau masa keluar tu pun, dapat lah bodek RM20 dari arwah atuk. Dan RM20 tu lah duit makan + beli semua benda lagha tu haha. Lihatlah betapa tingginya nilai RM20 ni 20 tahun yang lalu.

Iqa ni jenis happy go lucky, selamba dan cool aje. Senang nak masuk dengan dia ni, hehe. Saya boleh cerita dan merepek apa-apa pun dengan dia tanpa segan silu hinggalah sekarang. Tapi macam biasalah, duduk je dalam satu negeri, tapi disebabkan sibuk dengan urusan masing-masing, memang jarang sangatlah berjumpa.

#jdtblogger #31dayschallengebyjdtblogger

Day 2 Challenge: Gambar Setahun Lalu

I don’t have a pic which was taken at exactly a year ago with the same date. But I have 2 photos which age around the same :) The photos and story was about a gift that I received during our department’s Christmas gift exchange. I totally didn’t expect such a sweet gift though ^^;

Actually, we were supposed to write and put up our “wish” on a board. I remember I wrote my wish as something like, “Anything nice :)” hihi. And then, we had to put our gifts at a prepared place. Among those gifts, I did saw a big box at first, but didn’t notice my name was written on it (as you can see, it was covered with styrofoam bits).

Read more…